Ana Sayfa
Bölüm
Tarihçe

Tarihçe

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü; bireylerin, ailelerin, grupların, toplulukların ve toplumların iyilik hallerinin arttırılması amacıyla sosyal değişime, güçlenmeye ve bireyler arasındaki sorunların çözülmesine yönelik bilimsel çalışmalar yapmaktadır. Çalışmaların odağında; insan hakları, sosyal adalet, sosyal refah, bireylerin davranışları ve içerisinde bulundukları çevre, farklılıklara saygı, sosyal bütünleşme, sosyal değişim ve gelişim yer almaktadır. Bölümün eğitim ve araştırmaları bu doğrultuda gerçekleştirilmektedir.

Tarihsel süreç içerisinde gittikçe kompleks bir yapıya bürünen sosyal sorunlar karşısında sistematik ve akademik temelli çözüm stratejilerinin modern eğitim anlayışı ekseninde şekillendirilmesi, sosyal hizmet eğitiminin yükseköğretim düzeyinde sunulmasına ve profesyonel anlamda sosyal hizmet mesleğinin hayata geçirilmesine imkân sağlamıştır. Bu doğrultuda bölümümüz Türkiye’de ilk açılan sosyal hizmet bölümlerinden birisi olarak birinci öğretim programı 2006 yılında Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulmuş ve sosyal hizmet alanında çalışmaları bulunan multidisipliner nitelikteki akademik kadrosu ile lisans eğitimine başlamıştır. Sahadaki ihtiyaç ve artan talep doğrultusunda ikinci öğretim programımız da 2012 yılında açılmış ve halen aktif olarak öğrenci alımına devam etmektedir. 2013 yılı itibariyle tezli yüksek lisans programı açılmış ve lisansüstü düzeyde eğitim verilmeye başlanmıştır. 2022 yılında doktora programımız açılmış ve sosyal hizmet alanında nitelikli akademisyenlerin yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Önümüzdeki süreçte tezsiz yüksek lisans programının açılması için de hazırlıklar sürmekte ve lisansüstü eğitimde bütüncül bir sunumun sağlanması amaçlanmaktadır. Bölümün öğretim üyesi kadrosu sosyal hizmetle doğrudan ilişkisi olan, bu alanda çalışmalar yapmış, multidisipliner bakış açısına sahip ve bu anlamda farklı disiplinlerden ve bilim dallarından da yararlanan akademisyenlerden oluşmaktadır.

Bölümde 2010 yılından itibaren mezun verilmekte olup dört yıllık eğitim süresi boyunca öğrencilerimizin sosyal değişime ve gelişime, farklılıklara saygıya, kültürel yetkinliğe, bireylerin psikososyal ihtiyaçlarına yönelik duyarlılığa, entelektüel birikime, var olan sorunları farklı bir şekilde okumaya, gözlem yeteneğine, durağanlıktan ziyade dinamizme ve doğru iletişim becerilerine sahip olunmasına fırsat oluşturulmaktadır. Bölüm müfredatı sosyal hizmet alanında çalışacak ve uygulama yapacak bireylerin ihtiyaç duyacakları donanımlara sahip olmaları amacıyla sosyal hizmetin bilgi, beceri ve değer temeline uygun, çocuk, genç, kadın, yaşlı, engelli, aile, grup ve toplum düzeyinde pek çok farklı alanda çalışmaya yönelik hazırlanmıştır.

Öğrencilerimizin gelişimine katkı sunması amacıyla bölümümüzde Erasmus, Farabi, Mevlâna, çift anadal (ÇAP), Yandal ve ilgili alanlarında çalışma yapma imkânı bulunmaktadır. Çift anadal programı kapsamında bölümümüzle ortak olarak yürütülen 11 ayrı bölüm ile ÇAP yapma imkânı (Sağlık Yönetimi, Sosyoloji ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Özel Eğitim Öğretmenliği, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Almanca Mütercim ve Tercümanlık, Psikoloji, Gazetecilik, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ve İlahiyat) mevcuttur. Yandal programı kapsamında bölümümüzde 3 ayrı Yandal programı mevcuttur. Bu programlar Aile İçi Sorunlar Yandal Programı, Dezavantajlı Grupların Güçlendirilmesi Yandal Programı ve Sosyal Sorumluluk ve Farkındalık Yandal Programıdır.

Sosyal hizmetin çalışma alanları; engellilik, yaşlılık, çocuk, gençlik, şiddet, yoksulluk, aile, kadın, mülteciler, evsizlik, bağımlılık, ırkçılık, ruh sağlığı, toplumsal cinsiyet vb. gibi geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Tüm bu alanlarda çalışan sosyal hizmet uzmanları her bir sorun alanına ilişkin asgari düzeyde teorik ve uygulama bilgisi ile mezun olarak lisans diplomasına sahip olmaktadır. İstihdam fırsatları açısından bakıldığında sosyal hizmet bölümü mezunları hem kamu hem de özel sektörde ilgili alanlarda hizmet veren kurum ve kuruluşlarda çalışma fırsatına sahip olmaktadır.