Ana Sayfa
Bölüm
Bölüm Başkanından

Bölüm Başkanından

Yaygın teknoloji ve küreselleşmenin de etkisiyle hızlı bir şekilde gelişen ve değişen dünyanın bireyler ve toplumlar üzerinde farklı etkiler oluşturduğu görülmektedir. Bu toplumsal dönüşüm ile var olan ve yeniden ortaya çıkan sorunların çözümü için nitelikli ve donanımlı profesyonellere ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü teori ve pratiğin iç içe harmanlandığı günümüz dünyasında insan hakları ve sosyal adalet merkezli profesyonellerin varlığı önemlidir.

Sosyal hizmet, başta insan hakları ve sosyal adalet olmak üzere pek çok temel ilke ve değeri referans alarak birey, aile, grup, organizasyon, topluluk ve toplumların iyilik hallerinin sağlanması ve refaha ulaşmaları için farklı disiplinlerle iş birliği içerisinde çalışarak profesyonel müdahaleler sunan uygulamalı bir meslek ve akademik bir disiplindir. Bu yönüyle sosyal hizmet, bireylerin ve toplumların çeşitlenmiş sorunlarına çözüm üreten sosyal sistemlerin olmazsa olmazı ve geleceğin mesleğidir. Ruh sağlığı sorunlarından sosyal uyuma, sosyal politikalardan toplumsal kalkınmaya kadar sosyal sorunlarla mücadele etmede sosyal hizmet disiplini çok önemli bir yer tutmaktadır. Birey, aile, grup, küçük topluluklar ve toplumla çalışma yöntemleriyle uygulama alanı oldukça geniş olan sosyal hizmet disiplininde, bilimsel birikimin pratiğe aktarımı belirleyici olmaktadır. Bu doğrultuda bölümümüzde sosyal hizmetin bilgi, beceri ve değer temeli referans alınarak mesleki bilgi ile uygulamanın bütünleştirilmesi, sosyal sorunların çözümüne yön veren akademik çalışmaların hayata geçirilmesi ve geleceğin sosyal hizmet uzmanlarının insani ve hakkaniyetli bir perspektifle yetişmesi hedefimizdir. Öğrencisinden mezunlarına, akademik kadrosundan çalışma yaşamına uzanan bir köprü oluşturarak nitelikli bir eğitim ve öğretim prensibini benimsemekteyiz.

Üniversitemizin politikaları bölümümüze değer ve ayrıcalık katan önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Üniversite politikaları doğrultusunda bölümümüz bünyesinde birçok farklı bölüm ve alan ile Çift Anadal, Yandal, İlgi Alanları gibi imkânlar bulunmakta ve böylece öğrencilerimizin çift diploma edinmeleri, farklı alanlarda nitelik ve yeterlilik kazanması amaçlanmaktadır. Ayrıca Erasmus, Farabi ve Mevlâna programları kapsamındaki anlaşmalarla yurtiçi, Avrupa veya Türk cumhuriyetlerindeki sosyal hizmet bölümleriyle öğrenci değişim imkânları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sosyal hizmet alanında nitelikli bireylerin yetiştirilmesi amacıyla tezli yüksek lisans ve doktora programlarımız da vardır. 

Bu imkanlar Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmet bölümünün eğitim kapsamı ve kalitesini ortaya koymaktadır. Nitekim bölümümüz bağımsız bir kuruluş olan FEDEK kalite akreditasyon programı tarafından denetlenerek sosyal hizmet alanında kalite akreditasyonu almaya hak kazanmış ilk ve tek bölüm olarak kayıtlara geçmiştir. Bölümümüzde öğrencilerimizin nitelikli eğitim alabilmesi yolunda akreditasyon programlarına uyum sağlanarak iş dünyası ve istihdam alanlarıyla işbirliği içinde faaliyetler yürütülmekte, aktif sosyal hizmet uzmanlarının yetişmesi için ilkeli bir yönetim benimsenmektedir.

Hassas ve kırılgan gruplar başta olmak üzere toplumdaki tüm bireylere yönelik profesyonel çalışmalar yapacak meslek elemanları yetiştirmenin önemi ve sorumluluğunun bilinci, öğrenci memnuniyetini ilke edinen eğitim yaklaşımı ve nitelikli eğitimden taviz verilmemesi gibi ilkeler bölümümüzün temel eğitim ve öğretim anlayışını özetlemektedir. Öğrenci merkezli bu anlayışıyla mevcut öğrencilerimize ve gelecekte bölümümüzü tercih edecek öğrencilere başarılar diler, dolu ve doyurucu bir üniversite deneyimi geçirmelerini temenni ederim.

Prof. Dr. Yusuf GENÇ

Bölüm Başkanı